Haar kamer is op dit moment een beetje ‘ontploft’, door stress en chaos in haar hoofd, maar ‘je kunt de vloer zien ;)’ haar bed maakt ze bijna elke dag op en ze is druk met de was.

Hoe anders was dat toen ik de eerste keer bij haar kwam om ‘op te ruimen’…..

Nina heet ze, 19 jaar jong en bekend met autisme. Ze houdt van dieren, buiten zijn, gamen en afspreken met vrienden en ze volgt de opleiding medewerker dierverzorging MBO2.

Sinds bijna een jaar woont ze samen met vier andere jongvolwassenen in gezinshuis de kleine Meeuw, waar Bas en Chantal gezinsouder zijn.

Nina kwam van een andere woongroep, had veel frustraties en MOEST van zichzelf haar kamer afhebben. De hulp van een groepsgenootje was onvoldoende en de start op een nieuwe school maakte de chaos compleet. De kleine Meeuw was net  uit de opstartfase en corona maakte het ook niet makkelijker en daarom schakelden ze mijn hulp in en gingen we samen aan de slag.

De eerste opruimsessie herinnert Nina zich nog goed. Lachend vertelt ze: “ ik vond het heel moeilijk, dan vraag ik zelf hulp, maar als die dan komt, ben ik heel koppig en eigenwijs en dan wil ik die hulp niet accepteren terwijl die er wel dan al is en dan  9 van de 10 keer ga ik in het verweer. Nee, wil ik niet, ik ga het niet doen, maar dat heb je denk ik wel gemerkt.”

Ja, maar ik ben in zo’n situatie net iets ‘koppiger en eigenwijzer’ en daarom zette ze al snel haar eigen ‘egoïsme’ aan de kant. Ze maakte haar bed op, sorteerde de rondslingerende  was en stylede ook nog even haar vensterbank met mooie vazen en accessoires.

De twee keer daarna, was ze zelfs al aan het opruimen als ik aankwam en nu – ruim een half jaar later- is ze nog steeds blij met haar kamer, die nu echt voelt als haar eigen plekje.

Dat het nog niet altijd het perfecte plaatje is dat ze in haar hoofd heeft en dat ze graag naar buiten brengt, vindt ze geen probleem, want:” ik ben iemand die mijn eigen structuur heeft en mijn eigen denkbeeld. Op een gegeven moment komt het wel als ik het vaak gedaan heb, het moet gewoon even in mijn eigen structuur komen.”

Nina, ze heeft een veilig plekje gevonden bij de kleine Meeuw, waar ze mag zijn wie ze is.

In de toekomst zal ze met hulp van Chantal en Bas haar vleugels verder uitslaan onder haar eigen motto: ’Als ik het niet probeer, lukt het ook niet’

De eerste stappen naar een opgeruimd leven zijn gezet, het was ook voor mij een leerzame ervaring.

Meer info over De Kleine Meeuw www.dekleinemeeuw.nl