Ik keek eens om me heen en dacht: ”ik heb veel te veel spullen” en dat geeft onrust. Herstellende van een operatie en een (bijna) burn-out had ze een aantal weken noodgedwongen op een bed in de kamer doorgebracht en alle tijd gehad om na te denken. Behalve onrust had die periode haar ook veel inzichten gegeven. Haar huis en daarmee haar hoofd moesten opgeruimd! Het was weer tijd voor wat haar omgeving (man, kinderen, vriendinnen) de “jaarlijkse opruimwoede” noemden.

Na een heftige periode, tijd voor een nieuw begin.

Zij is 58 jaar, getrouwd en moeder van drie volwassen kinderen die het huis uit zijn. Ze heeft een leidinggevende functie met veel taken en verantwoordelijkheden. Ze is graag creatief bezig, houdt van schilderen en heeft grootse plannen. Beneden komt een atelier en boven een babylogeerkamer, want het eerste kleinkind is op komst!

Samen met haar man woont ze sinds 17 jaar in een groot, sfeervol jaren ’30 huis. Aan ruimte geen gebrek, maar iedere ruimte is gevuld met spullen. Het overlijden van haar hoogbejaarde vader kort voor ons gesprek, heeft gezorgd voor nog meer spullen. Want ja, iemand moest het toch meenemen en zij had nu eenmaal de meeste ruimte en in de garage kon er nog wel wat bij…

Vol goede moed is ze begonnen, kasten zijn uit- en weer ingepakt. Spullen voor de kringloop staan klaar en worden ‘savonds afgevoerd. De secretaire is (met pijn in het hart) op Marktplaats gezet, de op maat gemaakte boekenkast besteld. Hierin komen de kunstboeken en de ‘herinneringen” die nu verspreid door het hele huis te vinden zijn.

Kortom, overal is over nagedacht!

Ze heeft duidelijk de touwtjes in handen, man en kinderen ondersteunen haar vooral praktisch. Het begin is er, de eerste stappen zijn gezet! Mijn hulp vraagt ze voor het vervolg. De ervaring heeft namelijk geleerd dat ze na de jaarlijkse opruimwoede na verloop van tijd toch weer terugvalt in haar oude patronen. Ondanks de vele opruimboeken die haar kast sieren en die ze stuk voor stuk gelezen heeft, lukt het haar niet om het resultaat van haar inspanningen te behouden. Ze nodigt me uit voor een gesprek en appt Ik ben mijn huis en daardoor mijn hoofd aan het opruimen, dus een paar tips kan ik wel gebruiken 😉.

We beginnen met een stukje theorie

De 4 O’s van het Opruimen

  • Overdenken
  • Opschonen
  • Ordenen
  • Onderhouden

De eerste drie stappen zijn gelukt, ze heeft alles goed overdacht, is in actie gekomen, heeft haar huis opgeschoond, beslissingen genomen en weet hoe ze zaken moet ordenen. De pijn zit in de 4e O, die van Onderhouden, dat is lastig. “Hoe houd ik in de toekomst ruimte en overzicht?”

Het antwoord op bovenstaande vraag, ligt in jezelf, in de route, de routines en gewoontes die je nu hebt. Aan mij als coach de taak, die antwoorden te helpen vinden, door het stellen van de juiste vragen. Veranderen van routines en gewoonten, betekent veranderen van gedrag en dat is moeilijk maar niet onmogelijk. Doe het stap voor stap, kies de stappen die bij jou passen en neem de tijd om je je nieuwe gedrag eigen te maken.

Bijvoorbeeld: Steeds je sleutels kwijt? Geef ze een vaste logische plaats en leg ze daar na gebruik ook steeds weer terug. Hou vol! Simpel maar effectief!

De tweede prangende vraag van mijn klant was wat te doen met de honderden negatieven van oude foto’s? Een paar simpele vragen van mijn kant, gaven haar het antwoord: “Ze zitten keurig bij elkaar in dozen, ze staan niet in de weg, op dit moment kost het mij (te) veel energie om er een beslissing over te nemen. Conclusie: NU geen prioriteit, even parkeren, komt in de tweede ronde!” Waarin je je o.a. af gaat vragen hoe zinvol het is om ze te bewaren.

Ben jij ook al goed op weg met de 4 O’s , maar ergens even vastgelopen?

Neem dan vrijblijvend contact met me op, ik help je graag.

“ALLEEN GA JE SNELLER, SAMEN KOM JE VERDER!”

(Afrikaans gezegde)

Ben je enthousiast geworden? Meld je aan voor de nieuwsbrief of neem contact op.

Ja, ik neem contact op

Meld je aan voor de nieuwsbrief:
Wil je op de hoogte gehouden worden van allerlei tips en nieuwtjes rondom Opruimen (Met El)? Schrijf je dan nu in.
Ik beloof je dat ik je niet zal overladen met berichten en je kan je altijd uitschrijven.

Ja, ik schrijf me in op de mailinglijst

Recente berichten